Η απαγόρευση της μηχανότρατας εντός θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών αποτελεί ένα κομβικό εργαλείο για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας καθώς τα συρόμενα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον τύπο αλιείας καταστρέφουν σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του βυθού, όπως τα λιβάδια Ποσειδωνίας. Τα οικοσυστήματα αυτά αποτελούν σημαντικούς τόπους αναπαραγωγής ιχθύων και νηπιοτροφεία, ενώ παράλληλα σημαντική είναι η συμβολή τους στον μετριασμό της κλιματικής κρίσης καθότι απορροφούν και δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα, και στην προσαρμογή καθώς λειτουργούν ως ανάχωμα για την προστασία των ακτών από τη διάβρωση.
Η σταδιακή απαγόρευση της μηχανότρατας εντός θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στη χώρα μας θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την ανάκαμψη των ιχθυοαποθεμάτων, και συνεπώς την ενίσχυση της βιωσιμότητας της αλιείας και της επισιτιστικής ασφάλειας, τη διατήρηση των οικοσυστημάτων καθώς και την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση.
Το μέτρο αυτό προκρίνεται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Σχέδιο Δράσης για την «προστασία και αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για βιώσιμη και ανθεκτική αλιεία» ως λύση για τη μείωση των επιπτώσεων της αλιείας στον θαλάσσιο βυθό. Με το Σχέδιο αυτό, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, να διαμορφώσουν εθνικά μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση της αλιείας με κινητά εργαλεία βυθού (όπως η μηχανότρατα) στις θαλάσσιες περιοχές Natura έως το 2024 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030, διασφαλίζοντας παράλληλα δίκαιη και ίση μετάβαση για τις αλιευτικές κοινότητες που θα επηρεαστούν από το μέτρο αυτό και αξιοποιώντας για τον λόγο αυτό σχετικά κονδύλια από την ΕΕ.
Προθεσμία:
2026 (για τα εθνικά θαλάσσια πάρκα)
2030 (για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές )
Φορέας Υλοποίησης / Δικαιούχος:
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Λιμενικό Σώμα (για την αστυνόμευση)