Απαγόρευση της μηχανότρατας σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030, ξεκινώντας από τα εθνικά θαλάσσια πάρκα έως το 2026

01
01

Η απαγόρευση της μηχανότρατας εντός θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών αποτελεί ένα κομβικό εργαλείο για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας καθώς τα συρόμενα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον τύπο αλιείας καταστρέφουν σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του βυθού, όπως τα λιβάδια Ποσειδωνίας. Τα οικοσυστήματα αυτά αποτελούν σημαντικούς τόπους αναπαραγωγής ιχθύων και νηπιοτροφεία, ενώ παράλληλα σημαντική είναι η συμβολή τους στον μετριασμό της κλιματικής κρίσης καθότι απορροφούν και δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα, και στην προσαρμογή καθώς λειτουργούν ως ανάχωμα για την προστασία των ακτών από τη διάβρωση.

Η σταδιακή απαγόρευση της μηχανότρατας εντός θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών  στη χώρα μας θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την ανάκαμψη των ιχθυοαποθεμάτων, και συνεπώς την ενίσχυση της βιωσιμότητας της αλιείας και της επισιτιστικής ασφάλειας, τη διατήρηση των οικοσυστημάτων καθώς και την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση.

Το μέτρο αυτό προκρίνεται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Σχέδιο Δράσης για την «προστασία και αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για βιώσιμη και ανθεκτική αλιεία» ως λύση για τη μείωση των επιπτώσεων της αλιείας στον θαλάσσιο βυθό. Με το Σχέδιο αυτό, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, να διαμορφώσουν εθνικά μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση της αλιείας με κινητά εργαλεία βυθού (όπως η μηχανότρατα) στις θαλάσσιες περιοχές Natura έως το 2024 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές  έως το 2030, διασφαλίζοντας παράλληλα δίκαιη και ίση μετάβαση για τις αλιευτικές κοινότητες που θα επηρεαστούν από το μέτρο αυτό και αξιοποιώντας για τον λόγο αυτό σχετικά κονδύλια από την ΕΕ.

Προθεσμία:

2026 (για τα εθνικά θαλάσσια πάρκα)
2030 (για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές )

Φορέας Υλοποίησης / Δικαιούχος:
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Λιμενικό Σώμα (για την αστυνόμευση)
Ποσοστό Υλοποίησης Προθεσμία
2026 & 2030
ΠΡΟΟΔΟΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: 07.2025
0% 100%
0%
Βήματα για την υλοποίηση*
01
25%
02
25%
03
25%
04
25%
0% 100%
Βημα 01 Διαβούλευση για τη θεσμοθέτηση της απαγόρευσης της μηχανότρατας στα εθνικά θαλάσσια πάρκα και σχεδιασμός για τη λήψη μέτρων (π.χ. αποζημιώσεις) για την ομαλή μετάβαση
Βημα 02 Θεσμοθέτηση της απαγόρευσης της μηχανότρατας στα προεδρικά διατάγματα των εθνικών θαλάσσιων πάρκων έως το 2026
Βημα 03 Διαβούλευση για τη θεσμοθέτηση της απαγόρευσης της μηχανότρατας σε όλες τις θαλάσσσιες προστατευόμενες περιοχές και σχεδιασμός για τη λήψη μέτρων (π.χ. αποζημιώσεις) για την ομαλή μετάβαση
Βημα 04 Θεσμοθέτηση της απαγόρευσης στα προεδρικά διατάγματα όλων των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών έως το 2030
* Σημείωση: Όπου δεν είναι σαφές από τη δέσμευση πώς οι αρμόδιοι φορείς θα προχωρήσουν στην υλοποίησή της, έχει γίνει προσπάθεια να ακολουθηθεί η βέλτιστη διαδικασία βάσει της σχετικής νομοθεσίας. Για την αξιολόγηση της προόδου της κάθε δέσμευσης έχουν ληφθεί υπόψιν όλα τα διαθέσιμα δημοσιοποιημένα στοιχεία. Τα βήματα ενδέχεται να εξειδικευτούν περαιτέρω κατόπιν αποσαφήνισης των εν λόγω διαδικασιών από τους αρμόδιους φορείς υλοποίησης.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Από σχετική ενημέρωση του ΥΠΕΝ, διαφαίνεται ότι η απαγόρευση της μηχανότρατας θα ενσωματωθεί στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) και στα προεδρικά διατάγματα των εθνικών θαλάσσιων πάρκων και των λοιπών ΘΠΠ. Συνεπώς, η υλοποίηση της δέσμευσης αυτής συνδέεται με την πρόοδο υλοποίησης της Δέσμευσης 02 και της Δέσμευσης 06. Μέχρι στιγμής, για το υφιστάμενο εθνικό θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου Βόρειων Σποράδων, σύμφωνα με τη σχετική εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη 4α, προβλέπεται απαγόρευση για τις μηχανότρατες όλη τη διάρκεια του έτους. Αντίστοιχες απαγορεύσεις αναμένεται να περιληφθούν στα σχεδιαζόμενα εθνικά θαλάσσια πάρκα Ιονίου και Αιγαίου (ΕΘΠΝΑ 1-Νότιες Κυκλάδες), οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες των οποίων ετέθη σε διαβούλευση στις 21.7.2025 και έως 22.9.2025.

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει καταρτίσει και δεν έχει δημοσιεύσει, όπως προβλέπει το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «προστασία και αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για βιώσιμη και ανθεκτική αλιεία», έναν «οδικό χάρτη» με τα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή του μέτρου σταδιακής κατάργησης της μηχανότρατας εντός θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: 07.2025
Share
Share
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.