Το weseayou είναι ένα παρατηρητήριο στο οποίο όλες και όλοι μπορούμε να ελέγχουμε πού ακριβώς βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με την προστασία της θάλασσας και ειδικότερα με τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών που θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% των ελληνικών θαλασσών έως το 2030 (στόχος 30Χ30).
Ποιοί Είμαστε
Το Παρατηρητήριο weseayou είναι μια πρωτοβουλία του WWF Ελλάς, της Greenpeace και του Vouliwatch, με την υποστήριξη 8 περιβαλλοντικών οργανισμών (ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρία Προστασία της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ίδρυμα Thalassa/ΑΕΝΑΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ, Blue Marine Foundation, Cyclades Preservation Fund, iSea, MEDASSET).
Το Παρατηρητήριο weseayou είναι ο πρώτος μηχανισμός παρακολούθησης της υλοποίησης των δεσμεύσεων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να συμβάλλουμε στην επίτευξη του στόχου 30Χ30 στην Ελλάδα και να να ενημερώσουμε τους πολίτες για τη σημασία των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ) και την ανάγκη λήψης προστατευτικών μέτρων. Μέσω της πλατφόρμας weseayou, όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με την προστασία των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, ενώ παράλληλα θα ασκείται πολιτική πίεση προς την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να αναληφθούν οι απαιτούμενες ενέργειες τόσο για τη διεύρυνση του δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών όσο και για την ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης και της λήψης κατάλληλων προστατευτικών μέτρων.
To Παρατηρητήριο weseayou εκπονήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Προάγοντας τον στόχο 30X30 για ένα οικολογικά αντιπροσωπευτικό, συνεκτικό και καλά διαχειριζόμενο δίκτυο Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών στην Ελλάδα», υλοποιείται στην Ελλάδα από το WWF Ελλάς και τη Greenpeace, χρηματοδοτούμενο από το Oceans 5.

Το Παρατηρητήριο weseayou είναι μία ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία όλες και όλοι, πολίτες και ειδικοί μπορούμε να ελέγχουμε πού ακριβώς βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με την προστασία της θάλασσας -και ειδικότερα με την επίτευξη του στόχου 30Χ30 για τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (ΘΠΠ)- και αν και πώς προχωρά η ελληνική κυβέρνηση (α) στην υλοποίηση των δεσμεύσεων σχετικά με τις ΘΠΠ που ανέλαβε τον Απρίλιο του 2024 κατά τη διάρκεια της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους ωκεανούς, που οργάνωσε η χώρα μας στην Αθήνα,και (β) στην εκπλήρωση ορισμένων βασικών θεσμικών υποχρεώσεων της χώρας μας που αφορούν στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές βάσει της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 2022, η διεθνής κοινότητα κατέληξε σε μία ιστορική συμφωνία για τη διατήρηση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Το νέο παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα που υιοθετήθηκε περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους τους οποίους καλούνται να υλοποιήσουν όλες οι χώρες έως το 2030. Σημαντικός στόχος για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι ο λεγόμενος στόχος 30Χ30 σύμφωνα με τον οποίο έως το 2030 όλες οι χώρες θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να λάβουν μέτρα για τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 30% των ωκεανών και των θαλασσών του πλανήτη, μέσω της θέσπισης οικολογικά αντιπροσωπευτικών, συνεκτικών και με δίκαιη διακυβέρνηση συστημάτων προστατευόμενων περιοχών και άλλων αποτελεσματικών χωρικών μέτρων διατήρησης. Αυτός ο στόχος έχει ενσωματωθεί και στην Ευρωπαϊκή και τη Μεσογειακή Στρατηγική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας καθώς και στην εθνική μας νομοθεσία.
Οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές (ΘΠΠ) αποτελούν ένα κομβικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των αλληλένδετων κρίσεων του κλίματος και απώλειας της βιοποικιλότητας. Οι περιοχές αυτές αποτελούν πυρήνες υψηλής οικολογικής σημασίας καθώς φιλοξενούν σημαντικούς και απειλούμενους οικοτόπους, όπως π.χ. τα λιβάδια ποσειδωνίας, καθώς και σημαντικά και απειλούμενα θαλάσσια είδη, όπως οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta, οι φυσητήρες, τα δελφίνια, η μεσογειακή φώκια και άλλα.
Πέραν της σημασίας τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία ειδών και οικοτόπων, οι ΘΠΠ μάς προσφέρουν σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες και οφέλη για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Για παράδειγμα, η ανάκαμψη των ιχθυοαποθεμάτων μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των τοπικών αλιευτικών κοινοτήτων και στη διατροφική μας ασφάλεια, ενώ οι ευκαιρίες για ήπιες τουριστικές δραστηριότητες συμβάλλουν στη στήριξη του τουριστικού κλάδου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.